فیزیک مفهومی

فیزیک با طعم لذت

فیزیک مفهومی

فیزیک با طعم لذت

دنبال چی می‌گردی؟‌

سفری شگفت انگیز به اعماق جهان

جمعه, ۲۲ اسفند ۱۳۹۳، ۰۸:۵۲ ب.ظ

انیمیشن فوق العاده‌ای که ابعاد گیتی را از بزرگ‌ترین تا کوچک‌ترین  ذره در جهان به تصویر می کشد. پیش از این نسخه‌ی یک آن توسط سایت سازنده‌ی HT wins منتشر شده بود. نسخه‌ی جدید آن را در زیر می‌توانید دانلود کنید و ببینید.

پدیده‌هایی را که به‌طور روزمره با آن‌ها سروکار داریم به‌طور معمول بر حسب متر اندازه‌گیری می‌کنیم؛ اما بد نیست گاهی نگاهی به جایگاهمان در جهان (از هر دو سوی) بیندازیم. جهان بسیار ریزها و بسیار بزرگ‌ها.

ماجرا از آن‌جایی آغاز شد که در سال‌های بسیار دور، هزاران سال پیش، در یک شب گرم تابستانی مردی که به خانه باز می‌گشت به آسمان نگاه کرد. او دریافت که برخی از این نقاط نورانی حرکت می‌کنند. یونانی‌ها آن اشیاء متحرک را پلانتیس (به معنی سرگردان) نامیدند و شاید بتوان این جا را آغاز شناخت ما از جهان اطرافمان دانست. بعدتر فیلسوفان یونانی کوچک‌ترین جز ماده را که غیرقابل تقسیم می‌دانستند، اتم نامیدند؛ نامی که هنوز هم پا بر جا است و البته ما می‌دانیم که غیر قابل تقسیم نیست. به‌این ترتیب ما از سال‌ها قبل فهمیده‌ایم که جهان در دو سوی ما به سمت بی‌نهایت کوچکی و بی نهایت بزرگی می‌رود؛ فقط کافی است از مقیاس معمولی جهانی که در آن زندگی می‌کنیم کمی دور شده و ژرف‌تر بیندیشیم. فایل فلش زیر هم به ما کمک می‌کند درک بهتری از جهانی که در آن زندگی می‌کنیم به دست بیاوریم.
در این فایل باید انتخاب کنیم که به کدام سمت پیش برویم؛ یا به سمت ابعاد بزرگ جهان به یا به جهت ریزترین اجزای تشکیل دهنده ماده. در هر دو سمت جذابیت‌های زیادی وجود دارد. کافی است چرخ ماوس‌تان را به سمت خودتان بچرخانید یا دکمه راست را فشار دهید تا به سمت ابعاد بزرگ‌تر حرکت کنید. واحد همه اندازه‌گیری‌ها همان متر معمولی است. در میانه‌ی راه دایناسورها را خواهید دید و در سمت و چپ و پایین فایل، ابعادی را که در آن به سر می‌برید می‌توانید بخوانید. کمی طول می‌کشد تا به اندازه ده به توان هفت برسید و از کره‌ی زمین خارج شوید. ده به توان ده متر جایی است که می‌توانید ستاره‌های نظیر یا بزرگ‌تر از خورشید را بشناسید. در ده به توان سیزده به ابعاد فاصله‌ی فضاپیمای ویجر یک از زمین خواهید رسید که به‌طور تقریبی برابر یک روز نوری است. در ده به توان بیست و یک متر، ابعاد جهانی مملو از کهکشان را درک خواهید کرد. در ده به توان بیست و هفت متر ابعاد جهانی که می‌شناسیم و دیده‌ایم به پایان می‌رسد. در هر قسمت هم می توانید با کلیک روی نوشته‌ها اطلاعاتی راجع به چیزهایی که در آن وجود دارد بخوانید.
اما سفر برای شناخت ابعاد جهان هنوز تمام نشده. از همان نقطه شروع این بار چرخ موس را به سمت روبرو بچرخانید یا دکمه سمت چپ را فشار دهید تا به درون جهانی پر از شگفتی و نادیدنی از ابعاد کوچک‌تر از متر سفر کنید. در ده به توان منفی چهار متر (معادل یک دهم میلی‌متر) به ابعاد قطر موی سر انسان می‌رسید و البته کلی چیز دیگر. ده به توان منفی هشت ابعاد دی.ان.ای است که بدن ما و سایر جانداران را شکل داده؛ ده به توان منفی چهارده ابعاد هسته‌ی اتم است و کمی بعدتر به اجزای تشکیل‌دهنده پروتون و نوترون یعنی کوارک‌ها می‌رسید. در ده به توان منفی بیست و چهار هم به آخرین چیزی که می‌شناسیم می‌رسید یعنی یک نوتروینو و بعد وارد جهانی می‌شوید که به کویر پلانک مشهور است. از این جا دیگر به هیچ چیزی برنمی‌خوریم تا به طول پلانک برسیم یعنی ده به توان منفی سی و پنج متر و این‌جا دیوار پلانک است، نه در زمان و نه در ابعاد، درک ما از آن عقب‌تر نمی‌رود البته در حال حاضر.

از کاوش در ابعاد جهان لذت ببرید!

                            

برگرفته از سایت خبر آنلاین، نوشته‌ی علی رنجبران

 

نظرها  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی