جهان کوانتومی و چرا هر چیزی که احتمال وقوع دارد اتفاق میافتد؟
نظریهی کوانتوم در ابتدا برای توضیح رفتار ذرات در مقیاسهای اتمی به وجود آمد، اما از آنجاییکه جهان بزرگ مقیاس نیز خود از همین ذرات به وجود آمده، میتوان گفت این نظریه حاکم بر کل اتفاقات جهان است. حتی رفتار اجرام بزرگ مانند ستارگان نیز تنها با اصول نظریهی کوانتوم قابل توضیح است. در مقیاسهای اتمی، ذرات از خود رفتاری نشان میدهند که قابل توضیح با مکانیک نیوتونی نیست. همین باعث میشود تا توضیحی که برای رفتار این ذرات به کار برده شود (یعنی نظریهی کوانتوم)، به اصطلاح با عقل جور در نیاید، زیرا درک ذاتی ما از طبیعت به همان صورتی است که مکانیک نیوتونی میگوید.
سخت بودن درک این نظریه مختص انسانهای عادی نیست؛ خود فیزیکدانان و حتی بنیانگذاران این نظریه نیز حین مواجهه با آن، متعجب بودهاند. حتی اینشتین نیز تا آخر عمر با دیده شک به این نظریه مینگریست. اما کاربرد این نظریه و قدرت بالایش برای توضیح پدیدهها، جای هیچ شک و شبههای را در مورد صحتش باقی نمیگذارد. به قول ریچارد فاینمن: در واقع تناقض موجود در این نظریه، اختلافی است بین حقیقت دنیا و حقیقت به آن صورت که ما دوست داریم باشد.
نویسندگان این کتاب سعی کردهاند تا به سادهترین حالت و بدون ورود به مباحث ریاضی، مفهوم نظریهی کوانتوم را تشریح کنند. با اینحال قسمتهای زیادی در کتاب وجود دارد که شما باید دست از خواندن کشیده و شروع به تفکر و تجزیه تحلیل مطالب در ذهن خودتان کنید. همچنین ممکن است نیاز داشته باشید بعضی نکات کلیدی را دو بار بخوانید. در بخش پایانی این کتاب نویسندگان با استفاده از ریاضیات ساده اقدام به بررسی مراحل پایانی عمر ستارگان کرده و سرنوشتهای مختلفی که در پایان عمر ستارگان در انتظارشان است را بررسی کردند. این بخش از کتاب میتواند قدرت نظریه کوانتوم را برای کسانی که به آن شک دارند نشان دهد.
توجه: این اثر ترجمهی آقای سیامک عطاریان بوده و تمامی حقوق معنوی ترجمهی اثر، متلعق به مترجم می باشد.
نوشته شده توسط: تحریریهی بیگ بنگ